Nieuws

De data voor de konijnen vaccinatiedagen 2017 zijn bekend!!

Ook dit jaar organiseren wij weer onze jaarlijkse konijnen vaccinatiedagen. Op deze dagen kunt u uw konijn(en) voordelig laten vaccineren. Sinds vorig jaar is er een nieuwe variant van de ziekte VHD onder de konijnen bekend, namelijk het VHD type 2. Het reguliere vaccin beschermt hier niet tegen. Om uw konijn(en) toch goed te kunnen beschermen, bieden wij u dit jaar beide vaccins aan: Myxomatose/VHD type 1 en het VHD type 2 vaccin. Deze vaccins kunnen tegelijkertijd gegeven worden en een booster (herhaling) is niet meer nodig. Een éénmalig bezoek is dus voldoende om uw konijn(en) een heel jaar lang de juiste bescherming te geven. Voor meer informatie over de vaccins en konijnenziektes zie onze website: www.sterkliniek-alphen.nl De kosten tijdens onze konijnen vaccinatiedagen zijn: Myxomatose/VHD type 1 € 38,50 (normaal gesproken € 48,50), VHD type 2 € 20,00 (normaal gesproken € 30,00) Voor een combinatie van beide vaccinaties betaald u dus geen € 78,50 maar € 58,50 per konijn. Dit is een totale korting van € 20,00. Voor ieder extra konijn wat u laat vaccineren ontvangt nog eens € 5,00 extra korting. Op deze manier kunt u uw konijn(en) extra voordelig laten vaccineren en is hij of zij ook goed beschermd in de komende zomerperiode, waarin het risico van besmetting het hoogst is. Onze vaccinatiedagen voor het Myxomatose/VHD type 1 + VHD type 2 zijn: Dinsdag 4 april 09:00-10:30 / 14:00-16:00 en 17:00-19:00 uur Dinsdag 11 april: 9:00-10:30 / 14:00-16:00 en 17:00-19:00 uur Woensdag 5 april 14.00-16.00 uur / 17:00-19:00 uur Woensdag 12 april 14.00-16.00 uur / 17:00-19:00 uur Graag zien wij u en uw konijn(en) op één van... Lees meer

Digitale rondleiding door onze praktijk

U bent bij ons altijd van harte welkom voor een kijkje binnen onze praktijk. We hebben alles netjes voor elkaar in onze praktijk en zijn hier ook erg trots op (dit wordt ook jaarlijks gecontroleerd door de kwaliteits-controle van de sterklinieken (Iso-gecertificeerd)). We hebben nog zoveel méér dan alleen onze balie en onze spreekkamers. Uiteraard staan onze assistentes voor u klaar om u een korte rondleiding door de praktijk te geven maar vanaf nu hebben we er ook voor gezorgd dat u vanachter uw computer thuis onze praktijk in alle rust kunt bekijken door middel van deze digitale rondleiding! Hier kunt u een kijkje binnen bij ons in de praktijk... Lees meer

Nieuw vaccin tegen Leptospirose

Er is een nieuw vaccin tegen Leptospirose op de markt gekomen. Het grote verschil met het oude Leptospirose vaccin is dat dit vaccin 1 jaar bescherming geeft en dat er nieuwe Leptospirose–bacteriestammen in het vaccin zijn opgenomen, die vroeger vrijwel niet voorkwamen in Nederland. Het grote voordeel van dit nieuwe vaccin is dus dat het langer beschermt én beschermt tegen meerdere soorten Leptospirose. Hoewel dit een nieuw en beter (jammer genoeg ook iets duurder) vaccin betreft, hebben wij als Sterkliniek Alphen besloten de prijs voor de Leptospirose vaccinatie ongewijzigd te laten. Voor u als eigenaar verandert er dus weinig. Om een optimale bescherming tegen de nieuwe stammen van dit vaccin te krijgen, is het noodzakelijk de Leptospirose vaccinatie na 3-8 weken te boosteren (herhalen). Omdat wij graag zien dat uw dier optimaal beschermt is, en wij u als klant van de Sterkliniek ook graag financieel tegemoet willen komen, bieden wij de boostervaccinatie voor het gereduceerde tarief van 20 euro aan. Voor gedetailleerdere informatie over Leptospirose en het nieuwe vaccin kunt u hier terecht. Of bij de hieronder vermelde veelgestelde vragen. Veel gestelde vragen Wat voor ziekte is leptospirose? Leptospirose, waaronder de ziekte van Weil, wordt veroorzaakt door bacteriesoorten die over de hele wereld voorkomen, de zogenaamde leptospiren. Van deze leptospiren bestaan verschillende varianten die verschillende ziektebeelden bij de hond kunnen veroorzaken. De ziekte van Weil is daarvan de beruchtste, maar ook andere verschijningsvormen van leptospirose zijn beschreven. Omdat besmette dieren ook mensen kunnen infecteren (dit heet zoönose) is een goede bescherming tegen leptospirose gewenst. Wat zijn de symptomen van deze ziekte? Een hond raakt besmet doordat leptospiren vanuit de... Lees meer

Pas op voor verbranding door de zon bij uw kat!

PLAVEISELCELCARCINOOM

Wat is een plaveiselcelcarcinoom?

Een plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige vorm van huidkanker die we regelmatig tegen komen bij de kat. We zien ze aan de oorranden, op de neus, rond de oogleden en in de mondholte.

Komt een plaveiselcelcarcinoom veel voor?

Ongeveer 15% van de huidtumoren bij de kat zijn plaveiselcelcarcinomen. Dit percentage is hoger dan dat bij de hond (5%).

Hoe ontstaat een plaveiselcelcarcinoom?

De tumor komt vooral voor op plaatsen die dun behaard zijn en dan voornamelijk op ongepigmenteerde plaatsen. Geheel of gedeeltelijk witte katten lopen daarom het meeste risico op het ontwikkelen van deze vorm van kanker. Door het gemis aan pigment bezit de huid onvoldoende bescherming tegen zonlicht (UV-straling). De huid verbrandt hierdoor makkelijk en dat werkt tumorvorming op deze plaatsen in de hand.

Wat zijn de symptomen van een plaveiselcelcarcinoom?

Een plaveiselcarcinoom begint vaak met roodheid, kaalheid en korstjes aan de oorranden of op de neus. Meestal denkt de eigenaar te maken te hebben met een wondje. Deze plekjes genezen echter niet en breiden zich uit. De plekken bloeden gemakkelijk en er kunnen pijnlijke zweren en verdikkingen ontstaan. Plaveiselcelcarcinomen in de mondholte presenteren zich als een niet-genezend wondje, vaak onder de tong. Deze dieren krijgen uiteindelijk eet- en slikproblemen.

Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van de klinische symptomen kunnen we de waarschijnlijkheidsdiagnose stellen die bevestigd kan worden door pathologisch onderzoek van een biopt van het afwijkende weefsel.

Wat is de behandeling?

Wanneer een plaveiselcelcarcinoom aan één of beide oorranden aanwezig is is radicale en ruime amputatie van de oorschelp een goede therapie. In het geval van een tumor op de neus, aan de oogleden of in de bek hangt het van de uitgebreidheid van het proces af of chirurgisch ingrijpen voldoende is. Er zijn specialistische klinieken die in die gevallen chemotherapie of bestraling toepassen.

Wat is de prognose?

Hoewel een plaveiselcelcarcinoom in basis een kwaadaardige tumor is zaait hij pas in een laat stadium uit. Wanneer het lukt om de tumor in zijn geheel te verwijderen is de prognose redelijk goed. In de andere gevallen zal recidive optreden.

Wat kunnen we preventief doen?

Omdat het plaveiselcelcarcinoom sterk onder invloed van UV-licht staat is het verstandig om witte en lichtgekleurde katten op het heetst van de dag (10.00 - 15.00 uur) niet naar buiten te laten. Ook is het raadzaam om de dunbehaarde delen, zoals de oorschelpen, met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor in te smeren waarbij het liefst speciale crème voor dieren moet worden gebruikt omdat humane zonnenbrandcrème te veel zink bevat.
...

View on Facebook