Orthopedie

ORTHOPEDIE

Orthopedische behandelingen zijn de onderzoeken en operaties die nodig zijn om problemen aan het bewegingsapparaat van dieren te herstellen. Veel orthopediepatiënten die vroeger doorgestuurd moesten worden, worden nu door Albert Soede op de dierenkliniek onderzocht en geopereerd. Naast operatieve behandelingen zijn er ook nog veel patiënten die alleen met medicijnen behandeld worden, soms in combinatie met fysiotherapie. U kunt hierbij denken aan hernia’s en arthrose.

Kruisbandoperatie
De meest voorkomende operatie is de kruisbandoperatie aan de knie. Dit probleem is vergelijkbaar met de knie van de voetballer met afgescheurde kruisband. Bij dieren betreft het in 90% van de gevallen het een wat grotere hond die plotseling erg kreupel is. De andere gevallen zijn kleine hondjes en soms een kat die ten gevolge van een ongeluk de kruisbanden gescheurd heeft. Die knie is zijn stabiliteit kwijt als een van de kruisbanden kapot is. Bij de operatie worden de restanten van de kruisband verwijderd en de meniscus gecontroleerd op losse stukken. Vroeger werd de stabiliteit van de knie hersteld met behulp van een peesband (gehaald uit het bovenbeen van de patiënt) die dwars door de knie strak getrokken werd. Tegenwoordig is er een kunststofband die aan de buitenzijde van de knie strak getrokken wordt.

Botbreuken
Naast de knieoperaties komen de botbreuken voor. Vroeger werd er vaak een spalk of gips aangebracht. Aangezien dieren niet stil kunnen of willen zitten en hun ledematen dunner worden richting voeten, blijft een spalk of gips vaak matig op zijn plaats. Een veel efficiëntere methode is vaak om operatief de breuk recht zetten en met behulp van platen, schroeven en/of pennen het bot weer vast te zetten. Het grote voordeel voor het dier is dat de patiënt veel sneller herstelt met minder nazorg. Een nadeel is dat de operatie veel duurder is vanwege de moeilijkheidsgraad en de gebruikte materialen.