Röntgendianostiek

RONTGENDIAGNOSTIEK

Techniek
Bij de röntgenologie wordt er door middel van röntgenstraling door de patiënt een beeld gecreëerd op de röntgenplaat onder de patiënt: de zogenaamde röntgenfoto. Uw dier moet hiervoor op tafel liggen of zitten, en in de juiste positie gebracht worden, om van de juiste plek een foto te maken. Als uw dier onrustig is, of erg pijnlijk aan bijvoorbeeld een botbreuk, kan het nodig zijn om een korte narcose te geven.

Veiligheid
Omdat röntgenstraling schadelijk is dragen we uit voorzorg bij het maken van een foto speciale loodjassen, loden handschoenen en een beschermende loodkraag. In de röntgentafel zit een grote loden plaat ter bescherming van de voeten. De wanden en de deur van de röntgenkamer zijn helemaal bekleed met loodplaten zodat de straling de ruimte niet uit kan. Boven de deur van de röntgenkamer hangt aan de buitenzijde een waarschuwingslamp zodat men weet wanneer de kamer in gebruik is. Ter controle dragen alle medewerkerkers een röntgenbatch die iedere 4 weken opgestuurd wordt naar de NRG om te kijken of er niemand teveel straling heeft binnengekregen.

Digitaal
Sinds april 2008 beschikt de Dierenkliniek over een digitaal röntgenapparaat. Dit apparaat is afkomstig uit het ziekenhuis en beschikt over zeer uitgebreide functies. Doordat het apparaat digitaal is, zijn de foto’s direct klaar en kunnen ze met u besproken worden. Dankzij digitale bewerking is het vrijwel nooit nodig om een foto over te maken omdat de foto niet goed genoeg was, en dat is prettig voor uw huisdier en de stralingsbelasting van u, het dier en de medewerkers. We kunnen ook doorlichten. Dit houdt in dat we een ‘live röntgenfilmpje’ kunnen maken, van bijvoorbeeld het slikproces. Alle foto’s staan nu opgeslagen in de computer waardoor we alle gegevens snel binnen handbereik hebben. Als het nodig is, kunnen de foto’s makkelijk opgestuurd worden naar een specialist, maar ook voor uw interesse kunnen we de foto’s op een schijfje zetten en aan u meegeven.

Voorbeelden
Een röntgenfoto wordt veel gebruikt voor het onderzoeken van botten en gewrichten en de longen. Om een goede diagnose te stellen is het nodig om per lichaamsdeel 2 foto’s te maken, in 2 loodrecht op elkaar staande richtingen.
Foto’s van botten en gewrichten zijn zeer geschikt voor het vaststellen van breuken, arthrose of ontwrichtingen. Bij foto’s van de borstkas kan goed vastgesteld worden hoe de luchthoudendheid van de longen is, en de vorm van het hart. Hierbij kunnen bijvoorbeeld een longontsteking, uitzaaiingen of vocht in de borstholte worden vastgesteld. Ook zijn röntgenfoto’s zeer behulpzaam bij het onderzoeken van problemen in de buikholte zoals blaasstenen of een maagdraaiing. Een leuke toepassing is het tellen van het aantal puppies of kittens in een drachtige moeder.