Urinecontrole

URINECONTROLE

Wanneer uw hond of kat gevaccineerd wordt, bieden wij u een gratis urinecontrole aan. U kunt de opgevangen urine meenemen bij de enting.

Hoe op te vangen?
Bij een hond, en bij sommige katten kunt u een bakje of een soeplepel onder het dier houden. Het best kunt u niet de allereerste en niet de allerlaatste urine van de plas opvangen, maar als het lukt juist daar tussen in. Bij een kat adviseren we om de kattenbak goed schoon te maken, en daarna te vullen met een versnipperde plastic zak, of de speciale plastic kattenbak korreltjes van Katkor. U kunt ook een versnipperde krant gebruiken, maar moet de urine dan wel snel opzuigen, omdat de krant het vocht anders al opgenomen heeft. Sommige katten plassen ook gewoon in een lege kattenbak. Van buitenkatten kan het soms erg moeilijk zijn om urine op te vangen. Als u toch graag controle van de urine wilt, kan de dierenarts de blaas aan te prikken. Dit is een eenvoudige handeling, als er tenminste urine in de blaas zit. Houdt uw kat daarom een aantal uur binnen, zodat de blaas zich met urine vult.
De urine kunt u met een spuitje opzuigen en in een schoon potje bewaren.

Wat wordt er onderzocht?
De urine wordt altijd gecontroleerd op de aanwezigheid van onder andere ontstekings- of bloedcellen, suiker en eiwit. Ook worden de zuurgraad en de concentratiegraad bepaald. Op deze manier kan bijvoorbeeld een blaasontsteking of suikerziekte worden vastgesteld. Als er afwijkingen in het eerste onderzoek zitten, wordt de urine ook onder de microscoop bekeken. Soms vinden we gruis, en kunnen we een dier preventief behandelen voordat er klachten ontstaan zijn.