Euthanasie

EUTHANASIE

Euthanasie
Euthanasie houdt in dat het leven van een dier op een humane manier beëindigd wordt. Het wordt ook wel ‘inslapen’ genoemd. Hieronder kunt u meer lezen over wanneer het kan plaatsvinden, hoe het in zijn werk gaat, en wat er daarna met het overleden dier gebeurt.

Wanneer
Een dier in laten slapen is altijd een moeilijke en hele verdrietige beslissing. In veel situaties, zoals bij steeds zwakker wordende oude of zieke dieren, kan het erg moeilijk zijn om te bepalen op welk moment u deze beslissing moet nemen. U kent uw dier goed, en herkent vaak of het dier nog leuke dingen in het leven heeft. Denk aan het buiten met u wandelen, met u of andere dieren spelen, op schoot liggen, of wat lekkers eten. Vaak komt het moment dat deze aangename dingen niet meer opwegen tegen allerlei pijn en ongemakken.
Wanneer een dier erg lijdt, en behandeling niet (meer) mogelijk is, kan besloten worden het dier in te laten slapen. De dierenarts zal met u overleggen over de situatie en het dier onderzoeken, zodat u er samen achter kunt staan. Soms kan het prettig zijn om van tevoren een extra afspraak te maken om over de situatie te overleggen, bijvoorbeeld wanneer het lastig is in te schatten of het dier echt lijdt. De dierenarts kan u helpen om het juiste moment te bepalen in uw specifieke situatie.

Hoe het gaat
Meestal vindt de euthanasie plaats op de kliniek. Wij hebben hiervoor een mooie ruimte, zoals u op de hiernaas staande foto kunt zien, waar u rustig met uw huisdier kunt zitten om afscheid te nemen.
Ook is het mogelijk om, tegen wat hogere kosten, de euthanasie bij u thuis, in de vertrouwde omgeving van uw huisdier, uit te voeren. U kunt van tevoren aangeven of u dit wenst.

Eerst wordt het dier onder narcose gebracht. Dit gebeurt bij een kat, konijn of cavia meestal met een prikje in de spier. Bij een hond wordt meestal een infuusje in de voorpoot geplaatst, waardoor de narcose gegeven wordt. Als het dier diep onder narcose is, wordt de tweede injectie gegeven. Deze is dodelijk, en wordt in de borst- of buikholte, of via het infuus gegeven. Een dier dat onder diepe narcose, of net overleden is, houdt de ogen open, en kan wat urine of ontlasting laten lopen. Ook kan de laatste ademhaling klinken als een diepe zucht. Als het dier overleden is, controleert de dierenarts dit onder andere door het hart te beluisteren.

Na het overlijden
Na het overlijden van uw dier, kunt u het zelf meenemen naar huis, om hem of haar te laten begraven (dierenbegraafplaatsen Zevenhoven en Groenendijk) of naar het crematorium te brengen.
U kunt er ook voor kiezen om het dier hier op de praktijk achter te laten. Wij werken samen met het Huisdierencrematoriumin Stompwijk. Zodra een dier overleden is en gecremeerd moet worden, wordt het bij ons opgehaald door het crematorium. Een dier kan samen met enkele andere dieren, dat is collectief, gecremeerd worden, of individueel. Alleen bij individuele crematie kunt u de as terug krijgen. Als u geen speciale bestemming voor uw dier wenst, wordt het bij ons opgehaald om met andere dieren en slachtafval vernietigd te worden, dit wordt destructie genoemd.
Na de euthanasie vragen we u een verklaring te tekenen, waarin de bestemming van het dier vastgelegd wordt.

Wanneer uw dier bij ons geëuthanaseerd is, worden de gegevens in het computersysteem direct aangepast. Als uw dier elders overlijdt, moet u dit zelf aan ons doorgeven, om ongewenste verrassingen zoals entingsoproepen te voorkomen.

We wensen u wijsheid toe bij het maken van deze moeilijke keuze, en sterkte als uw dier overleden is