Kat transport

Transport van uw kat naar de praktijk

Wij willen graag dat het transport van uw kat zo stressloos mogelijk verloopt. Vandaar dat wij u deze tips geven:
Mandje:
– Kies een mandje van stevig, makkelijk schoon te maken plastic.
– Kies een mandje dat van bovenaf geopend kan worden. Op deze manier kan de kat er rustig uitgetild worden.
– Bedek het mandje met een deken of handdoek gedurende de reis.
– Zorg ervoor dat het mandje in de auto stevig staat, bijvoorbeeld tussen 2 stoelen op de grond of met een stoelriem vast.
– Ondersteun het mandje tijdens het lopen en zorg ervoor dat het mandje niet alle kanten op zwaait of schudt.

Begin thuis:
– Zet het mandje ruim van te voren in de woonkamer. Moedig uw kat aan om er gebruik van te maken, er zelfs in te slapen. Op deze manier is het mandje een vertrouwd voorwerp voor uw kat.
– Doe dekens of handdoeken met een vertrouwde geur van thuis in het mandje.
– Pak een doek en wrijf dit over de wangen en kin van de kat, wrijf hierna de binnenkant van het mandje hiermee in en laat het doekje in het mandje liggen.
– Spray een halfuur voor gebruik het mandje in met Feliway.
– Als de kat tegenstribbelt om het mandje in te gaan, pak dan een handdoek of deken, wikkel de kat hierin en stop beiden in het mandje.
– Neem altijd extra dekens of handdoeken mee voor het geval dat de kat een ongelukje krijgt onderweg.
Wachtkamer:
– Bij ons op de praktijk staat een speciale kast waarin het mandje op een hoge plek gezet kan worden met een dekentje eroverheen.
– Daarnaast staat er ook een speciale kattenparkeerplaats voor het geval u de kat liever naast u houdt. Ook hier is het mogelijk om de kat op een verhoging te zetten en een dekentje over het mandje te plaatsen.

Consult en verblijf van de kat:
Onze medewerkers zijn getraind in een rustige en niet bedreigende benadering van de kat. Hierbij zijn een aantal zaken van belang.
– De kat krijgt de tijd om te wennen. Daarom wordt voor een zieke kat 20 minuten gereserveerd voor een consult.
– Er wordt gebruik gemaakt van Feliway in de spreekkamer.
– Er wordt niet met de kat gevochten. Wij hebben talloze mogelijkheden om een angstige of boze kat vast te houden als er bijvoorbeeld bloed moet worden afgenomen. Wij zullen deze altijd met u bespreken.
– Stel altijd vragen als er iets niet duidelijk is, of als u twijfelt over een behandeling. Wij lichten de dingen graag nog een keer toe.
– Als er problemen zijn met de behandeling (bijvoorbeeld met het toedienen van medicatie) dan staan onze assistentes altijd voor u klaar met tips of om samen met u te oefenen.
– Wij hebben zeer uitgebreide mogelijkheden voor diagnostiek. Denk aan: röntgenfoto’s van het lichaam of de tanden, echografie, endoscopie, bloedonderzoek, maar ook oogboldrukmeting, bloeddrukmeting etc.
– Als de kat een operatie of gebitsbehandeling moet ondergaan dan is hij/zij verzekerd van de beste en veiligste narcose en zorg. Belangrijke zaken hierin zijn: bewaking van hart en longen, stabiel houden van de lichaamstemperatuur, toedienen van zuurstof en gasnarcose. De kat wordt voorafgaande aan de narcose lichamelijk onderzocht en hierna wordt voor elk dier een narcose op maat toegepast. Een gebitsbehandeling bij katten houdt bij ons wel meer om het lijf dan ‘even wat kiezen trekken’. Onze tandheelkundig dierenarts Victor Lans laat in een filmpje op het tabblad tandheelkunde zien wat er allemaal gebeurt bij een behandeling.
– Als de kat bij ons moet blijven, kunt u de kat altijd bezoeken, eigen eten brengen (behalve als er een bepaald dieet moet worden gegeven), eigen dekentjes/knuffeltjes/speeltjes brengen.
– In de opname wordt alles op alles gezet om de kat zo comfortabel mogelijk te maken. Er wordt gebruik gemaakt van Feliway en ontspannende muziek. Er is altijd een comfortabel bedje en indien mogelijk een plek voor te kat om te schuilen. Er is een kattenbak. Er worden verschillende soorten voeding aangeboden en als de kat niet wil eten wordt er een neussonde geplaatst. Er is te allen tijde een assistente verantwoordelijk voor de zorg van de kat.
Wij begrijpen dat het nooit leuk is om de kat achter te laten op de praktijk, maar wij beloven u wel dat we er alles aan zullen doen om het leed te verzachten.

Terug naar huis:
Na een bezoek aan de dierenarts, voor een consult, operatie of opname, zijn er een aantal dingen waar u op moet letten.
– De kat kan nerveus zijn of gedesoriënteerd. Praat rustig tegen de kat en geef het dier voldoende tijd om rustig te wennen. Laat de kat op zijn/haar eigen tempo uit het mandje komen en laat de kat even met rust (met name belangrijk met kinderen).
– Als de kat voor operatie is geweest, krijgt u brief met informatie mee. Lees deze goed door, er staat onder andere in wanneer de kat weer mag eten en drinken, wanneer de kat weer naar buiten gaat, wanneer u terug moet komen, welke medicatie u moet geven etcetera.
– Zorg voor een veilig, warm plekje waar de kat weer tot rust kan komen.
– Als de kat terug komt van een bezoek aan de dierenarts, kan het zijn dat de kat vreemd ruikt. Voor andere katten in huis kan dit eng of zelfs bedreigend zijn. Zorg er dus voor dat u altijd in de buurt bent op het moment dat de katten elkaar weer zien. Soms is het nodig de katten even apart te houden en langzaam weer aan elkaar te laten wennen.
– Als de kat bij thuiskomst niet wil eten:
o Verwarm het eten tot lichaamstemperatuur
o Probeer de kat te verleiden met lekkere hapjes, op de kliniek is speciaal recovery voer te koop.
o Bied vaak kleine beetjes voeding aan, en haal het bakje ook weer weg als de kat geen interesse toont.
o Probeer eventueel met de hand wat eten te geven en smeer een klein beetje aan de lippen of voorpootjes van de kat.
o Als de kat een dag niet eet, neem dan contact op met de kliniek.