Operatie en kijkoperatie

OPERATIE EN KIJK OPERATIE

Operaties
Drie keer in de week hebben we een operatieochtend waarbij wij op afspraak opereren. Buiten deze momenten is het soms nodig om een spoedoperatie uit te voeren.

Soorten operaties
De operaties die wij uitvoeren zijn zeer divers. In principe voeren wij alle eerstelijns operaties uit, maar ook meer gespecialiseerde operaties. Onder de eerstelijnsoperaties vallen bijvoorbeeld het verwijderen van blaasstenen, het verwijderen van tumoren tot het uitvoeren castraties of sterilisaties. Maar daarnaast kunt u ook bij ons terecht voor wat meer gespecialiseerde operaties als kruisband operaties of orthopedische botoperaties.

Sterilisatie met een kijkoperatie
Het steriliseren van uw dier met een kijkoperatie noemen we laparoscopisch steriliseren. Wij voeren dit bij ons in de praktijk uit door onze eigen dierenartsen op maandag en dinsdag. Drie keer in de week hebben we een operatieochtend waarbij wij op afspraak opereren. Buiten deze momenten is het soms nodig om een spoedoperatie uit te voeren.

Laparoscopische sterilisatie
Dit is het uitvoeren van de sterilisatie via kijkoperatie. Op maandag en dinsdag vinden er kijkoperaties plaats bij ons op de praktijk.

Hoe gaat laparascopisch steriliseren?
Net als bij een gewone buikoperatie wordt uw hond onder narcose gebracht. Via 3 kleine gaatjes in de buik worden de instrumenten naar binnen gebracht. Een van de instrumenten is een camera, waarvan de beelden live op een groot beeldscherm in de operatiekamer bekeken worden. Met de andere instrumenten worden de eierstokken opgepakt, de bloedvaten dichtgebrand en de eierstok verwijderd. Hierna worden de kleine wondjes dichtgemaakt en mag uw hond weer wakker worden.

Waarom laparoscopisch steriliseren?
Laparascopisch steriliseren heeft een aantal grote voordelen. Ten eerste is de kans op infecties veel kleiner, door de druk wat plaats vindt in de buikholte door het gas. Verder hoeven er maar 3 kleine wondjes gemaakt te worden, terwijl er bij de gewone sterilisatie een grotere buikwond gemaakt wordt. Een heel prettig voordeel is dat de ingreep minder pijnlijk is en de hond daardoor ook sneller herstelt. Bij de kijkoperatie gaat de dierenarts namelijk met de instrumenten naar de eierstok toe, waardoor hier niet aan getrokken hoeft te worden. Dit moet met de gewone operatie namelijk wel: de eierstokken liggen tegen de rug aan, bij de nieren, en moeten bij de gewone operatie buiten de buik gebracht worden. De spanning die hierdoor op de ophangbanden komt te staan, geeft na de operatie buikpijn, en treedt dus niet op bij de kijkoperatie. Hierdoor is het voordeel groter, naarmate de hond groter is.

Andere kijkoperaties
Ook andere kijkoperaties kunnen plaatsvinden. Denk hierbij aan een laparoscopie als onderzoek van de buik, laparoscopisch begeleide castratie van een reu met een niet ingedaald testikel, en laparoscopische gastropexie; het vastzetten van de maag.

Gastoscopie

Tevens hebben wij de mogelijkheid om met een flexibele endoscoop via de slokdarm te kunnen opereren. Als een hond bijvoorbeeld iets vreemds heeft opgegeten ( zoals hiernaast een handschoen en een fietsband) hoeven we hem niet door middel van een open buikoperatie te behandelen. Maar kunnen we de voorwerpen weer verwijderen via de weg zoals ze ook binnen zijn gekomen met onze endoscoop.