Orthopedie

ORTHOPEDIE

Orthopedische behandelingen zijn de onderzoeken en operaties die nodig zijn om problemen aan het bewegingsapparaat van dieren te herstellen. Veel orthopediepatiënten kunnen wij bij ons op de kliniek behandelen en opereren. Naast operatieve behandelingen zijn er ook nog veel patiënten die alleen met medicijnen behandeld worden, soms in combinatie met fysiotherapie. U kunt hierbij denken aan hernia’s en arthrose.

Kruisbandoperatie
De meest voorkomende operatie is de kruisbandoperatie aan de knie. Dit probleem is vergelijkbaar met de knie van de voetballer met afgescheurde kruisband. Wij kunnen deze gescheurde kruisband weer herstellen door middel van het toepassen van een kunststofband in de knie geplaatst wordt.

Botbreuken
Naast de knieoperaties komen de botbreuken voor. Vroeger werd er vaak een spalk of gips aangebracht. Aangezien dieren niet stil kunnen of willen zitten en hun ledematen dunner worden richting voeten, blijft een spalk of gips vaak matig op zijn plaats. Een veel efficiëntere methode is vaak om operatief de breuk recht zetten en met behulp van platen, schroeven en/of pennen het bot weer vast te zetten. Het grote voordeel voor het dier is dat de patiënt veel sneller herstelt met minder nazorg en uw huisdier weer zo snel mogelijk in de benen is.