Orthopedie

ORTHOPEDIE

Orthopedische behandelingen zijn de onderzoeken en operaties die nodig zijn om problemen aan het bewegingsapparaat van dieren te herstellen. Veel orthopediepatiënten kunnen wij bij ons op de kliniek behandelen en opereren. Naast operatieve behandelingen zijn er ook nog veel patiënten die alleen met medicijnen behandeld worden, soms in combinatie met fysiotherapie. U kunt hierbij denken aan hernia’s en arthrose.

Kruisbandoperatie

Wij voeren bij ons ook de kruisbandoperatie aan de knie uit. Dit kruisbandprobleem is vergelijkbaar met de knie van de voetballer met afgescheurde kruisband. Wij kunnen deze gescheurde kruisband weer herstellen door middel van het toepassen van een kunststofband in de knie geplaatst wordt.

Patellaluxatie operatie

Veel kleine hondjes ( en soms ook katten) hebben soms last van patellaluxatie. Hierbij schiet de knieschijf uit de glijgoot in de knie en kan het dier niet goed meer op die poot staan en houd dan ineens de poot omhoog. Wij kunnen dit met een operatie verhelpen door de glijgoot in de knie dieper te maken met een operatie, de aanhechting van de kniepees om te zetten en het gewrichtskapsel te verstevigen.

Botbreuken

Vroeger werd er vaak een spalk of gips aangebracht. Aangezien dieren niet stil kunnen of willen zitten en hun ledematen dunner worden richting voeten, blijft een spalk of gips vaak matig op zijn plaats. Een veel efficiëntere methode is vaak om operatief de breuk recht zetten en met behulp van platen, schroeven en/of pennen het bot weer vast te zetten. Het grote voordeel voor het dier is dat de patiënt veel sneller herstelt met minder nazorg en uw huisdier weer zo snel mogelijk in de benen is.

Enkele voorbeelden van botoperaties zijn:

Gebroken bekken bij een kat. Deze kat kwam bij ons binnen met een 2 zijdig gebroken bekken, aan 1 kant was de bekkenvleugel losgebroken van het bekken zelf, aan de andere kant was het bekken tot in het heupgewricht gebroken. Dit hebben we weer gerepareerd door een schroef in het bekken te zetten en 2 pennen in de rest van het bekken. De kat is ondertussen weer helemaal restloos genezen.

Gebroken knie van een jonge kat. Een kat heeft net boven zijn knie nog een groeischijf zitten zolang de kat nog in de groei is en dat is nu net jammer genoeg de zwakste plek van de hele poot. Dus als hij een smak maakt, of bijvoorbeeld aangeraden wordt. Breekt de poot daar precies zoals op de foto’s is te zien. We hebben de knie weer op de juiste plaats gezet met pennen. Ondertussen loopt de kat weer prima rond.

Gebroken bovenbeen van een kat. Als de groeischijven van een kat eenmaal gesloten zijn ( als hij uitgegroeid is) dan is het bovenbeen van een kat een zwakke plek bij een aanrijding. Bij deze kat hebben we de breuk gerepareerd door een pen samen met een plaat aan te brengen. Ook deze kat loopt nu weer goed rond.

Gebroken teentjes bij de kat. Soms komt een kat net ongelukkig met zijn teentjes ergens tussen. Dan willen nog wel eens alle teentje tegelijkertijd breken. Vroeger leidde dit vaak tot een amputatie van de ondervoet. Maar nu kunnen we ondervoet weer repareren met tijdelijke pennen, totdat de botten weer genezen zijn. Zoals we ook gedaan hebben bij de kat op de foto’s.